KKK

Helista meile: +372 5682 1121

E-R 09:00-17:00

Kuidas läätsi õigesti hooldada?

  Pikaajalisele läätsekandjale on ilmselt selge, kuidas läätsi õigesti silma panna ja neid hooldada, kuid esmaläätse kandjale võib meie optometristi Leana Languse poolt kirja pandud memo suureks abiks olla. 

Uue kontaktläätse blistri avamisel tasub veenduda, et tegemist on just Sulle sobiva läätsega. 

Blistril peab kindlasti kirjas olema: 

1. kontaktläätse nimi
2. tootja
3. tugevus
4. baaskumerus
5. diameeter
6. säilivusaeg

Kontaktläätsede hooldamine

1. Pikaajalisi (1 nädalane, 2 nädalane , 1 kuuline, 3 kuuline jne) kontaktläätsi võiksid puhastada igal korral enne läätsede silma panemist ja pärast silmast võtmist.

2. Ühekordsete läätsede kasutamise korral tuleb hommikul avada blister, panna lääts harjumuspärasel viisil silma ning õhtul võid kasutatud läätse lihtsalt ära visata. Lisapuhastus pole vajalik.

3. Enne läätse silma asetamist tuleb see eelnevalt konteinerist välja võtta ja peopessa asetada, tilgutada läätsele mõned tilgad hooldusvedelikku ning teha mõned ringjad liigutused läätse ühele ja teisele poole. Seejärel tuleb lääts loputada.

4. Läätse võib silma panna endale harjumuspärasel viisil ning tegutseda teise silma läätseega samamoodi.

5. Pärast läätse kandmist, tuleb seda põhjalikumalt puhastada. Kui lääts on silmast välja võetud, tuleb see panna esmalt peopessa ja tilgutada läätsele paar tilka hooldusvedelikku. Ringjate liigutustega tuleb läätse 10 korda hõõruda, pöörata lääts ümber ning korrata. Seejärel tuleb lääts loputada ja asetada see konteineri õigesse avasse (vastavalt silmale vasak või parem pool).

6. Hooldusvedelikku ei tasu konteinerisse liialt palju panna, sest siis võib lääts pinnale tõusta ning konteineri kaane lahti keeramisel võib lääts end keerme vahele tõmmata. Ühtlasi ei tasu vedelikku liiga vähe panna, sest siis ei puhastu lääts korralikult . Konteiner peaks olema vedelikuga täidetud poole kuni kolmveerandi jagu. 

7. Kontaktläätsi ei tohi kanda kauem kui lubatud.

8. Kui see just lubatud pole, ei tasu läätsi magades silmas hoida.

9. Ära käi pikaajaliste läätsedega ujumas ja pesemas. Ujuma võib minna vaid ühepäevaste läätsedega ja sedagi juhul, kui kasutad korralikke ujumisprille.

10. Kontaktläätse hooldamisel ja hoiustamisel võib kasutada ainult spetsiaalset läätsehooldusvahendit. Kontaktläätsi ei või panna teistesse lahustesse (nt vesi). 

11. Parema silma lääts tuleb panna paremasse ja vasak vasakusse silma isegi juhul,  kui Sul on sama tugevusega läätsed. Põletiku tekke korral ei kanna sedasi toimides põletikku teise silma edasi.

12. Vajadusel võib kasutada ka silmatilku. Hea nipp on kirjutada pudelile markeriga kuupäev, mil selle avasid.

13. Konteinerit tuleb vahetada iga kolme kuu tagant, soovitavalt võiks iga uue läätsepaariga võtta kasutusele ka uus konteiner vältimaks mustuse ja bakterite kogunemist.

14. Läätsi ei tohi silmast võttes panna eelmisest korrast konteinerisse jäänud vedelikku. Iga läätse silmast võtmise korral tuleb konteinerisse panna uus vedelik. 

15. Kui läätsed jäävad konteinerisse seisma kauemaks kui 1 nädal, tuleb vahepeal vahetada vedelikku.

16. Vältida tuleb juukselaki jm aerosoolide sattumist läätse pinnale.

17. Tähtis on jälgida ka hooldusvedeliku säilivuskuupäeva (nt Renu, Renu MPS, C-well, Biotrue, Solo Care ja Horien kuni 3 kuud ning Optifree kuni 6 kuud).

18. Läätsi ei soovitata kanda, kui Sul on kallal külmetushaigused, nagu näiteks köha või nohu. 

19. Valu ja ebamugavustunde silmades tundmise korral tuleb läätsed silmast koheselt eemaldada. Põletiku või vigastuse kahtluse korral  pöördu EMOsse või oma perearsti poole. 

Loodetavasti said siit palju kasulikku näpunäiteid. Küll aga kui Sul tekib täiendavaid küsimusi, võid need saata meiliaadressile [email protected] 

0
    Ostukorv (0)
    Ostukorv on tühiTagasi esilehele